Codul etic al membrilor Consiliului National al Audiovizualului (CNA), care include criterii ale integritatii, neutralitatii politice si impartialitatii, a fost adoptat luni, cu sapte voturi "pentru", un vot "impotriva" si in absenta a trei membri ai Consiliului, anunta Mediafax.
Codul etic adoptat prevede la primul articol "Criteriul integritatii", potrivit caruia "In exercitarea atributiilor de serviciu, membrii Consiliului National al Audiovizualului pot participa la emisiuni privind reflectarea activitatii Consiliului numai cu mandatul acestuia".
Cod etic include la articolul 2 si "Criteriul neutralitatii politice", conform caruia "Membrii CNA vor actiona, in exercitarea atributiilor de serviciu, in mod independent si echidistant fata de factorul politic, indiferent de convingerile lor personale, nu se vor angaja in nicio activitate politica".
Articolul 3 al Codului etic face referire la "Criteriul impartialitatii", care prevede ca "In exercitarea atributiilor de serviciu, membrii CNA vor aplica deciziile fara tratamente preferentiale induse de potentialul economic sau proeminenta publica (reputatia) a institutiilor media sau a altor institutii publice".
"Criteriul autonomiei" este prevazut la articolul 4 din Codul etic si prevede faptul ca "Membrii CNA vor respinge, in activitatea lor curenta, orice forma de presiuni sau avantaje venite din partea radiodifuzorilor ori din partea unor terte persoane cu interese in obiectul de activitate al CNA".
Articolul 5 prevede un "Criteriu al consultarii publice", potrivit caruia "Membrii CNA vor adopta reglementarile si deciziile numai dupa consultarea cu partile interesate, in vederea respectarii principiului transparentei decizionale. In sedintele publice, membrii CNA vor actiona in conformitate cu Legea 504/ 2002 si cu Legea 52/ 2003 privind transparenta decizionala