Guvernul caută soluţii pentru a-l înlocui de la conducerea CEC Bank pe Radu Graţian Gheţea, informează România TV. Problema Executivului este să găsească soluţii pentru a evita plăţile compensatorii pentru Gheţea.
Primul pas ar fi o analiză a mandatului lui Radu Gheţea, un eventual rezultat negativ putând duce la schimbarea lui şi introducerea unui Consiliu de Supraveghere la CEC Bank.
Contractul de mandat al lui Gheţea a fost reînnoit în 2011 şi urmează să se încheie în 2015. Pentru Guvern problema majoră este că înlocuirea sa poate duce la acordarea unor plăţii compensatorii pentru cel demis, existând precedentul de la Eximbank atunci când plăţile compensatorii au ajuns la 2.000.000 €.
O altă potenţială problemă este legată de Banca Naţională. Conform legii, BNR trebuie să valideze noile conduceri ale băncilor din România, dar există precedente când avizul Băncii a fost negativ.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat miercuri că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, şeful statului rugându-l să nu-l schimbe pe Radu Gheţea de la conducerea CEC Bank.
Întrebat dacă a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu în legătură cu schimbarea statutului CEC Bank şi păstrarea la conducerea CEC a lui Radu Gheţea, ministrul Finanţelor a răspuns: “M-a sunat în urmă cu 2-3 săptămâni pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare. Cred că domnul Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat. M-a rugat. I-am spus că în momentul în care luăm o decizie să schimbăm sistemul de administrare a CEC Bank, facem o evaluare a actualei conduceri, să vedem dacă banca a performat sub conducerea actualei conduceri. Dacă banca a performat, rămâne pe funcţie. Dacă nu, nu.”.
Şi premierul Victor Ponta a declarat miercuri că a fost informat d