Oana Stanciuleascu a vorbit, in cadrul emisiunii "Panorama", despre revolta muncitorilor de la Brasov din anul 1987, dar si despre marturia procurorului Robu. Sursa imagine: gandul.info
Potrivit cotidianul.ro, revolta anticomunista din 1987 s-a declansat la Uzina de Autocamioane Brasov, printr-o greva inceputa in noaptea de 14 noiembrie de muncitorii din schimbul III si continuata a doua zi cu un mars pana in centrul orasului, in fata Comitetului Judetean al Partidului Comunist Roman. Refuzul autoritatilor comuniste de a dialoga cu demonstrantii a provocat luarea cu asalt a sediului judetenei de partid. Portretul dictatorului Nicolae Ceausescu a fost doborat de pe frontispiciul cladirii si incendiat.
A urmat interventia trupelor speciale de securitate, anchetarea a 500 de manifestanti, la Brasov si la Bucuresti si procesul din 3 decembrie 1987 care s-a soldat cu condamnari intre 3 luni si sase ani la locul de munca si deportarea unui numar de 61 de muncitori in judetele Botosani, Suceava, Valcea, Vaslui, Galati, Mures si Miercurea-Ciuc. Alte 17 persoane au avut domiciliul obligatoriu in Brasov.
Din cei 61 de muncitori deportati, 14 au decedat pe parcursul anilor din diverse cauze, iar din cei peste 30 care sunt in viata, unii s-au intors, dupa 1989, in Brasov, altii au ramas in zonele in care au fost deportati. Doua persoane inca mai lucreaza la Roman S-A la sectia turnatorie, a precizat presedintele "Asociatiei 15 Noiembrie 1987 Brasov.
26 de ani de la Revolta anticomunista de la Brasov 26 de ani de la Revolta anticomunista de la Brasov