Venim adesea de la cumpărături şi punem total la întâmplare alimentele în frigider. Însă, acest comportament ne poate dăuna, uneori chiar foarte mult. Iată câteva reguli simple pentru aşezarea alimentelor în frigider, astfel încât să reducem, pe cât posibil, riscul de contaminare încrucişată.
- Niciodată nu trebuie să punem alimentele proaspete, nepreparate, lângă cele gata de consum. De exemplu, dacă am cumpărat carne pe care vrem să o preparăm la grătar, trebuie să căutăm să o punem într-un vas acoperit şi cât mai departe de alimentele gata de consum, ca mâncarea gătită sau mezelurile, de exemplu. Şi asta pentru că alimentele nepreparate (în cazul nostru, carnea) conţin încă multe bacterii;
- Ouăle nu trebuie puse pe uşa frigiderului, deoarece fluctuaţiile de temperatură sunt mari (deschidem des uşa frigiderului, iar uşa se încălzeşte rapid). De asemenea, se recomandă ca ouăle să fie păstrate în cofrajele în care le cumpărăm. Se recomandă ca, înainte de utilizare, ouăle (mai ales cele de raţă) să fie spălate, deoarece coaja acestora poate fi contaminată cu salmonella;
- Fructele şi legumele trebuie puse în sertarele speciale de la baza frigiderului;
- Lactatele, în recipiente închise, pot fi aşezate pe rafturile din mijloc;
- Mâncarea gătită poate fi pusă pe raftul superior, pentru a preîntâmpina răspândirea mirosului şi contaminarea cu bacterii;
- Alimentele calde nu trebuie puse imediat în frigider: căldura provoacă un efect de condensare, care creşte temperatura;
- Carnea tocată nu trebuie ţinută la congelator mai mult de 2 luni;
- În lipsa mâncării gătite, în zona cea mai rece a frigiderului pot fi puse alimente cu risc de contaminare bacteriană mare. Iată câteva exemple: peşte, fructe de mare, maioneză, sosuri;
- Legumele verzi pot fi congelate 12 luni, la fel şi fructele, dar peştele poate fi ţinut la congelat