Al doilea post ca importanţă din an, cel al Crăciunului, are nu doar semnificaţie religioasă, ci aduce şi o serie de beneficii organismului. Principalul beneficiu pe care postul îl aduce organismului este detoxifierea. "Renunţarea la proteine de origine animală şi înlocuirea lor cu un aport mai crescut de fructe şi legume înseamnă mai multe vitamine, fibre şi minerale. În plus, aportul caloric primit de organism va fi mult mai redus deci, implicit, vom şi slăbi", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Nu vom duce lipsă de proteine
Foarte importante pentru regenerarea celulară, proteinele nu dipar total din alimentaţie pe durata postului, însă cele de origine animală sunt înlocuite cu proteinele de origine vegetală. Prin urmare, trebuie să consumaţi orez, mazăre, soia, avocado şi ulei de măsline. Astfel, organismul va primi şi grăsimi, însă de origine vegetală.
Nutrienţi din vegetale
"Cerealele şi soia sunt bogate în vitamine şi minerale ce vor fi uşor asimilate de organism. Meniul de post trebuie să includă şi tofu, nuci, salată verde şi smochine pentru că aceste alimente constituie o sursă de calciu, fier şi zinc. Astfel, sănătatea oaselor şi imunitatea organismului vor fi sporite, iar depresia şi insomnia vor dispărea", susţine dr. Luca.
Tofu, mai bună decât mezelurile din soia
Brânza de soia (tofu) constituie alegerea ideală pentru perioda de post. Mezelurile din soia nu sunt însă indicate deoarece conţin la fel de mulţi aditivi precum mezelurile din carne. Lactatele pot fi înlocuite cu lapte de soia, care constituie o sursă de magneziu, cupru şi seleniu, conţine foarte puţin colesterol, iar 250 ml au doar 120 de calorii.
"Postul ne scapă de hipertensiune şi îmbunătăţeşte viaţa sexuală." DR. LAURENŢIU LUCA
"Lipidele din soia menţin colesterolul în l