Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis ca procesul în care şeful medicilor din România, Vasile Astărăstoae, este acuzat de fapte de corupţie să se reia la Curtea de Apel Suceava.
Judecătorii Curţii Supreme au admis recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) intentat împotriva unei soluţii a instanţei sucevene. În primăvara acestui an, Curtea de Apel Suceava, pe rolul căreia se afla dosarul “lotului UMF” de la Iaşi, decidea ca acesta să fie restituit către Parchet pentru refacere.
În motivarea judecătorilor suceveni se arata că procurorul care a instrumentat cazul ar fost „necompetent“, la fel şi Parchetul care a dispus trimiterea în judecată, respectiv DNA Iaşi. Procurorii DNA Iaşi au fost acuzaţi că au încălcat propriile norme privitoare la competenţă.
Astfel, potrivit regulamentului DNA, dosarele ce vizează infracţiunile de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene trebuie instrumentate de Serviciul de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, din cadrul structurii centrale. În acest caz, anchetatorii de la Iaşi ar fi demarat cercetările fără a fi sesizaţi în prealabil de către acest serviciu. „Curtea constată că au fost încălcate dispoziţiile legale referitoare la competenţa după materie a organului de urmărire penală, încălcare care duce la nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză şi, implicit, şi a actului de sesizare al instanţei“, se menţiona în motivarea deciziei Curţii de Apel Suceava, atacată cu recurs de DNA.
Decizia luată acum de Curtea Supremă este definitivă procesul lotului “UMF” urmând a se relua în perioada următoare.
Vasile Astărăstoae este acuzat că, în calitate de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa“, împreună cu alţi doi directori din cadrul unităţii - Daniela