Proiectul legii descentralizării, pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea marţi în Parlament, a trezit nemulţumiri nu doar printre senatorii şi deputaţii Opoziţiei, ci şi printre cei ai Puterii. Cu toate acestea, între cele 2004 amendamente pe care le-au trimis pentru a fi discutate marţi într-o şedinţă de Guvern extraordinară, cele mai multe sunt erori de formulare a textului de lege. Opoziţia nici nu a mai făcut efortul de a trimite Guvernului amendamente, bazându-se exclusiv pe sesizarea pe care o pregăteşte pentru Curtea Constituţională.
Singurii parlamentari ai Opoziţiei care cer modificări la lege sunt cei ai UDMR care au semnalat, printre altele, cum Guvernul a transferat clădirile unor instituţii din teritoriu, dar a păstrat terenurile de tenis aferente acestora.
Cele mai multe schimbări în text le cer USL-iştii. Deputatul PNL Victor Paul Dobre, spre exemplu, solicită ca palatele copiilor să nu treacă la Consiliile Judeţene, ci la primării.
Există însă aleşi ai Puterii care s-au resemnat din start. "Nu-mi place acest proiect, nu aduce nimic bun. Îi face pe baroni împăraţi şi va fi o nouă formă de ordonanţa 37, epurarea politică din 1999. Dar n-are rost să mai depun amendament, că ştiu că va trece prin asumare", spune liderul senatorilor PC, Dumitru Pelican.
"La Sfântu Gheorghe s-a descentralizat imobilul, dar terenurile de tenis au rămas centralizate"
Adunate, după socoteala preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, Guvernul a primit pentru şedinţa de marţi 2004 amendamente. Cele mai multe vin dinspre deputaţi, căci la centralizarea ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, senatorii apăreau cu 100-200 de modificări propuse. "La Senat sunt vreo 100, 200. Nu ştiu de la cine sunt, nici la de se referă. Cine are timp să le citească în câteva ore?", a precizat ministrul pentru gândul.
Cei car