Guvernul trebuie să reducă sprijinul acordat ”energiei verzi”, apreciază Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Electricitate, care susține că taxele pentru energia verde sunt o povară. În caz contrar, industria românească își va pierde competitivitatea la nivel european şi mondial.
Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Electricitate, care a fost înființată de Alro Slatina, ArcelorMittal România, Lafarge, Tenaris şi Saint Gobain, susține că preţul plătit pentru susţinerea energiei regenerabile este prea mare.
”Alro are cel mai mare preţ al energiei comparativ cu competitorii săi din Europa”, spune Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al producătorului de aluminiu.
”Este o capacitate prea mare de producţie a energiei verzi. Preţul pe care România îl plăteşte pentru a fi fruntaşă în producţia energiei regenerabile este sacrificarea competitivităţii industriale”, a continuat Năstase.
Asociaţia propune ca marii consumatori să fie exceptaţi de la plata unui procent din taxele pentru energia regenerabilă şi sprijinirea proiectelor de eficienţă energetică.
Reprezentanții asociației sunt nemulțumiți pentru că, spun ei, sunt puși în situaţia de a subvenţiona ”un mic sector privat, cu profituri garantate”, pentru că sunt obligați să plătească pentru energia verde şi pentru cea în cogenerare.
Din cauza costurilor mult prea mari cu energia, firmele funcționează cu numai o parte din capacitatea de producție, susțin reprezentanții Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Electricitate. Astfel, ArcelorMittal Galaţi, fost Sidex, lucrează la 40% din capacitate, industria cimentului la 40-50%, iar Alro a atins un grad de 80 de procente.
De asemenea, Saint Gobain, firmă în industria sticlei, a redus investiţiile, urmare a costurilor mari ale energiei şi gazelor.
Companiile din Asociaţia Marilor