Cometa Ison, observată pentru prima oară în urmă cu un an, este acum vizibilă cu ochiul liber şi va continua să strălucească în timpul călătoriei sale spre Soare. Sursa: telegraph.co.uk
Cometa Ison, supranumită "cometa secolului" de către astronomi, a intrat în orbita Pământului. Cometa s-a lumitat foarte mult, în urma unor emisii de gaze, şi se apropie de Soare. Dacă va supravieţui, cometa ar putea oferi cel mai frumos spectacol pe cer din ultimii 300 de ani.
Corpul ceresc este vizibil cu ochiul liber şi va continua să strălucească în următoarele săptămâni, urmând să devină mai puternică decât Luna.
Cometa Ison a fost observată de doi cercetători ruşi în septembrie 2013, când era la 700 de milioane de kilometri distanţă de Soare. Mingea de gheaţă şi praf vine din norul Oort, un sistem gigantic care a apărut la scurt timp după ce a luat naştere sistemul solar.
Ison se deplasează cu o viteză de 377 de kilometri pe secundă şi va ocoli Soarele în 28 noiembrie, urmând să treacă la aproape un milion de kilometri distanţă de suprafaţa acestuia. Dacă previziunile sunt corecte, cometa va fi atât de luminoasă încât va putea fi observată şi în timpul zilei.