Elevii de la specializarea Tehnician în construcţii de la Colegiul Tehnic “Miron Costin” învaţă meserie chiar pe pereţii şcolii.
Orice şcoală dăinuie în timp prin realizările profesorilor şi elevilor săi. Pentru elevii de la Colegiul Tehnic “Miron Costin”, zidirea şcolii nu este doar o metaforă. Ei chiar aşează cărămidă peste cărămidă şi dau cu mistria pe pereţii şcolii, în timpul orelor de practică. Este vorba despre elevii de la clasele de construcţii, în special cei de la profilul Tehnician în construcţii şi instalaţii publice, care, în orele de practică, fac lucrări de reparaţii la pereţii şcolii.
“Prin programă, elevii de la specializările tehnice au perioade de câte o săptămână, de practică comasată, în care nu sunt ore de teorie, ci numai ore de activităţi practice, care se efectuează atât la un agent economic, la partenerul nostru SC Bega Construct, cât şi la şcoală. Materialele şi instrumentele necesare le asigură şcoala, iar elevii fac acele lucrări care se pretează a fi executate de ei. Sunt finisaje la faţada clădirilor, gletuiri, vopsiri, învaţă cum să toarne mortar la rece, modul de aşezare a cărămizilor într-un zid de cărămizi, aproape toate operaţiunile pe care trebuie să ştie să le execute un tehnician din acest domeniu. Toate aceste lucrări sunt executate sub îndrumarea profesorului îndrumător de practică, inginera Elena Ciobanu. Unii dintre ei sunt chiar pricepuţi. Sunt mai bine de zece ani de când elevii fac practică pe zidurile şcolii şi vom continua atât timp cât vom avea acest profil”, a spus directorul adjunct Crina Cărpuşor.
Practica “pe pereţii şcolii” aduce beneficii tuturor părţilor implicate. Elevii au posibilitatea de a lucra efectiv, sub îndrumarea profesorului, pe de altă parte unele dintre lucrările de întreţinere curentă din şcoală nu mai necesită cheltuieli suplimentare, fiind realizate în regie proprie.
Ele