Absolvirea unei facultăţi nu mai reprezintă pentru tinerii gorjeni garanţia că îşi vor găsi locuri de muncă plătite pe măsura studiilor. Asta o arată cel mai bine datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, instituţie la care au apelat numeroşi absolvenţi de studii superioare pentru a se recalifica în alte meserii decât cele pe care şi le-au dorit iniţial. Aşa se face să în loc să fie ingineri sau economişti, tinerii gorjeni sunt acum dulgheri, sudori sau zidari. Asta cu toate că şi-au tocit ani de zile coatele pe băncile facultăţilor.
Cursurile de reconversie profesională au devenit demult singura alternativă pentru şomerii gorjeni care nu vor să plece din judeţ sau chiar din ţară pentru a-şi câştiga existenţa. Cele mai multe persoane care apelau la această variantă erau trecute de prima tinereţe sau erau calificate în meserii care nu mai sunt la căutare pe piaţa muncii. Din păcate însă, tot mai mulţi absolvenţi de studii superioare ajung să apeleze cursurile organizate prin AJOFM, asta deşi abia au ieşit de pe băncile universităţilor. Ai carte, n-ai parte!
Şefii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au primit la cursurile organizate în 2013 aproape 200 de absolvenţi de studii superioare. Deşi trebuiau să fie ingineri, jurişti, economişti sau experţi în relaţii internaţionale, tinerii gorjeni au trecut la munca de jos. „De la începutul anului am avut 190 de absolvenţi de studii superioare care au beneficiat de cursuri de formare profesională. Cei mai mulţi, adică 43, au ales cursurile de inspector resurse umane. Alţi 34 s-au specializat în meseria de operator introducere date în calculator, câte 25 au ales cursuri de director centru de informare şi manager în turism, dar avem şi alte meserii. Avem doi instalatori, câte un sudor, dulgher şi zidar, cinci agenţi de securitate, trei ospătari, patru frizeri, şapte bucătari şi list