Deputaţii germani urmează să dezbată pe tema spionajului american, luni după-amiază, în cadrul unei şedinţe extraordinare în Bundestag, solicitată de stânga radicală şi Verzi, după apariţia unor dezvăluiri, în octombrie, despre o posibilă supraveghere a telefonului mobil al cancelarului.
Pe ordinea de zi a discuţiilor, prevăzute să dureze o oră şi jumătate, sunt două subiecte, şi anume consecinţele acestui caz asupra relaţiilor transatlantice şi cererea Verzilor ca Germania să îi acorde azil lui Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor apărute în presă, relatează AFP.
Dar Guvernul de la Berlin a afirmat deja categoric că nu se pune problema ca fostul consultant al agenţiei americane de securitate NSA, aflat în prezent în Rusia, să primească azil în Germania.
Ministrul de Interne, Hans-Peter Friedrich, trebuie să ia cuvântul în numele Guvernului german. Cancelarul Angela Merkel, o potenţială victimă a spionajului american, va asista la dezbatere, însă nu va avea nicio intervenţie.
Într-un editorial publicat înainte de dezbateri în New York Times, un deputat al Verzilor germani, Hans-Christian Ströbele, care s-a întâlnit la sfârşitul lunii octombrie cu Snowden într-un loc ţinut secret de Rusia, a îndemnat din nou Germania să îi acorde azil fugarului american.
"Fără el, Merkel ar fi în continuare ţinta spionajului, iar supravegherea unor diplomaţi, oameni de faceri şi cetăţeni de rând germani ar fi continuat", scrie Ströbele, care ar trebui să ia cuvântul în Bundestag luni.
"Noi, germanii, trebuie să-i mulţumim lui Snowden şi să-l stimăm, dar şi să-i oferim un adăpost permanent şi sigur în Germania", a adăugat el, evocând o "datorie morală".
El a amintit că Snowden, inculpat pentru spionaj de Statele Unite, "ar avea plăcerea să facă dezvăluiri în faţa Parlamentului german, cu toate că ar prefera să o facă în faţa Co