Actualul model economic, bazat pe consum, remitenţe şi agricultură, nu oferă garanţia unei dezvoltări durabile, a spus ex-premierul Ion Sturza, în cadrul unei prelegeri publice, cu tema „Modele economice de dezvoltare a Republicii Moldova“, care a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Fostul prim-ministru spune că a analizat mai multe modele economice din lume, dar rămâne adeptul modelului numit de el „coşul de fum“, care se bazează pe producţie, şi nu pe consum. „Trebuie să trecem de la modelul economic bazat pe consum la cel bazat pe ofertă. Piaţă se va găsi pentru orice vom produce noi, dar trebuie să avem o forţă de muncă calificată şi productivă... Nu putem să ne mai permitem să depindem de remitenţe şi de agricultură“, a concluzionat Ion Sturza.
Greşelile clasei politice
Fostul premier a enumerat şi greşelile pe care le-au admis conducătorii statului imediat după proclamarea independenţei, care ar fi distrus economia republicii. „Prima a fost privatizarea, în rezultatul căreia cele mai importante active au ajuns în mâinile unor băieţi deştepţi, iar cele proaste au fost lăsate să fie distruse. A doua a fost tergiversarea reformei agrare, care s-a realizat abia în 1998, după ce averea colhozurilor fusese distrusă sau furată. Urmează lipsa pieţei de capital. La acest capitol suntem unica ţară din Europa“, a constatat ex-premierul.
Ion Sturza a menţionat şi o eroare recentă a conducerii ţării: pierderea controlului asupra sistemului bancar.
„Se vorbeşte că 70% din acţiunile băncilor se află în mâinile unui grup de persoane cu rădăcini în Rusia, în timp ce noi ne orientăm spre UE. Aceasta poate avea consecinţe grave pentru ţară“, a spus Sturza.