Scandalul împrumutului de un milion de euro obţinut de Ioana Băsescu de la CEC Bank continuă să ia amploare, instituţia de credit devenind ţinta verificărilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a Parlamentului şi, probabil, a Băncii Naţionale a României (BNR).
După ce, săptămâna trecută, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a declarat că Traian Băsescu l-a sunat pentru a-l "ruga" să nu îl schimbe din funcţie pe preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea, Senatul a decis, ieri, să înfiinţeze o subcomisie de anchetă în cadrul Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, care să verifice dacă activitatea băncii a fost conformă cu regulile procedurale prevăzute în statutul şi regulamentele proprii. Subcomisia va trebui să prezinte Biroului Permanent al Senatului un raport cu privire la descoperirile sale până la data de 18 octombrie.
Tot ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, a declarat la un post de televiziune că Executivul urmează să facă o propunere de control către BNR, pentru a verifica activitatea managerială a conducerii CEC. "Este clar că avem o problemă de gestionare acolo (n.r. la CEC). Cred că se va face o propunere de control către BNR pentru a verifica activitatea managerială", a precizat domnia sa.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, ne-a declarat că legea nu îi permite Băncii Centrale să realizeze audit de management la băncile comerciale, indiferent dacă sunt sau nu de stat, acest lucru fiind responsabilitatea acţionarilor.
Astfel, cea mai mare bancă având capital majoritar de stat şi a patra ca dimensiune din sistemul local pare să fi devenit ţinta unui scandal politic cu mai multe mize.
Pe de o parte, pare că avem de a face cu o nouă răfuială între premier şi preşedinte, tema centrală a anchetelor fiind corectitudinea acordării creditului către cea mai mare dintre fiicel