Când oamenii de ştiinţă au ucis din greşeală ceea ce s-a dovedit a fi cea mai cea mai „bătrână” creatură în viaţă, ei s-au simţit foarte vinovaţi...
Scoica quahog (Mercenaria mercenaria) a fost extrasă vie de pe fundul Atlanticului de Nord din apropiere de Islanda, în anul 2006. Atunci, oamenii de ştiinţă au aşezat-o într-un frigider aşa cum se face de obicei, fără să îi bănuiască vârsta şi importanţa.
Rezultate greşite
Ei au concluzionat că molusca s-a născut în 1499, „la doar 7 ani după ce Columb a descoperit America şi chiar înainte ca Henry al VIII-lea să se fi căsătorit cu cea de-a cincea soţie, Catherine de Aragon în 1509”.
Când au dus-o în laborator pentru ca oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bangor să o studieze, s-a aflat că animalul are 400 de ani. În cele din urmă, scoica, botezată Ming Molusca (după dinastia chineză care era la putere atunci când animalul s-a născut) a fost trecută în Cartea Recordurilor.
Acum, însă, după o analizare mai atentă a quahogului oceanic, oamenii de ştiinţă au descoperit că ea era chiar mai „bătrână” decât se credea. Mai exact, ei au concluzionat că a trăit 507 ani.
„Prima dată am obţinut rezultate greşite şi poate ne-am grăbit când am făcut informaţiile publice. Însă acum suntem siguri că am stabilit adevărata ei vârstă”, a declarat dr. Paul Butler de la University’s School of Ocean Sciences.
Foarte în vârstă
În timpul verii, când apele sunt mai calde, cochilia unui quahog creşte cu câte un strat. Prin urmare, atunci când cochilia este tăiată în două, oamenii de ştiinţă îi pot număra straturile, la fel cum numără inelele unui arbore.
Straturile pot fi observate în două locuri: pe exterior şi la nivelul ligamentului care îi undeşte cele două feţe ale cochiliei. În ceea ce o priveşte pe „Bunica planetei”, cum a fost supranumită „creatu