La baza conflictelor dintre forţele politice de la Comrat ar sta o rivalitate mai veche între Mihai Formuzal, susţinut de PLDM, şi primarul de Comrat, Nicolae Dudoglo, sprijinit de PD.
Legislativul de la Comrat a adoptat, vineri, votul de neîncredere Comitetului Executiv din Găgăuzia si moțiunea de cenzura împotriva bașcanului Mihail Formuzal. Moțiunea a fost susținuta de 19 deputați din cei 20 care s-au prezentat la urnele de vot. Actualul bașcan a declarat că moțiunea ar fi ilegală pentru că ar fi necesare 24 de voturi. Pe de alta parte, speaker-ul local spune procedura a fost legală. A fost sau nu demis bascanul Gagauziei? A încercat sa afle Alla Ceapai:
„Tentativa de a demite başcanul a eşuat” a declarat Mihail Formuzal, vineri, imediat după ce legislativul de la Comrat a adoptat moţiunea de cenzură cu 19 voturi. După părerea lui Formuzal ar fi necesare 24 de voturi. De cealaltă parte, preşedintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, susţine că moţiunea de cenzură ar fi legală şi insistă asupra organizării unui referendum în termen de 30 de zile, la care cetăţenii să decidă dacă Mihail Formuzal va rămâne sau nu în funcţia de başcan. Chiar dacă au polemizat vineri despre câte voturi sunt necesare pentru demiterea başcanului, legislatorii de la Comrat s-au grăbit să numească un başcan interimar. Veaceslav Crăciun, analist din Găgăuzia spune că deocamdată nu este foarte limpede dacă moţiunea de cenzură a fost adoptată în condiţii legale:
„Procedura de demitere a başcanului este prevăzută în două legi. În legea despre autonomia Găgăuziei votată de Parlamentul Republicii Moldova este prevăzut că ar fi necesar 2/3 din numărul de deputaţi. În cea de-a doua lege, care reprezintă un fel de constituţie locală, nu este indicat numărul necesar de voturi. Evident că este o imperfecţiune a legislaţiei. Sigur că vor urma multe polemici