Indicii principali de pe Wall Street depăşeau pentru prima dată în istorie pragurile de 16.000 puncte (Dow Jones), respectiv de 1.800 puncte (S&P 500), în prima parte a sesiunii de tranzacţionare de luni, extinzând astfel creşterile impresionante consemnate de la începutul anului, până la cel mai mare ritm din ultimii zece ani.
UPDATE În jurul orei 18:00, ora României, Dow Jones se situa la 16.017 puncte, în urcare cu 0,36% faţă de sesiunea anterioară, astfel că avansul de la începtul anului ajungea la 22,2%.
De asemenea, indicele S&P 500 creştea cu 0,15%, până la 1.800,80 puncte, accentuând la 26,2% aprecierea din acest an.
Din maxim în maxim
Deși s-a confruntat cu două momente foarte grele în acest an, incapacitatea de plată a guvernului și plafonul datoriei publice, bursa americană este pe cale să stabilească cea mai mare performanță din ultimii 10 ani, indicii principali atingând vineri cele mai mari valori din istorie. Ceea ce este surprinzător e că această creștere impresionantă a acțiunilor de pe Wall Street nu s-a produs pe fondul unei performanțe de excepție a economiei, ci a tipăririi masive de bani ieftini, care au intrat în cea mai mare parte în piața de capital, și nu au ajuns în credite ieftine pentru populație și companii.
Ultimele știri venite dinspre Federal Reserve, potrivit cărora banca centrală din SUA ar putea practica dobânzi aproape de zero până în 2017, tocmai pentru că economia nu își revine consistent, au alimentat puternic entuziasmul investitorilor de pe Wall Street, care până acum se așteptau ca de anul viitor Fed să înceapă să-și înăsprească politica monetară.
Astfel, prelungirea tipăririi de bani cu dobândă zero pe o perioadă mai mare decât orice așteptări a generat o nouă rundă de creșteri pe Wall Street, toți indicii principali închizând la maxime istorice.
Indicele S&P 500 este foarte aproa