Persoanele interesate de obținerea unui loc de muncă în una dintre cele 32 de țări din Uniunea Europeană ce fac parte din programul EURES, ar trece prin acest proces mult mai simplu dacă ar avea informații despre ce drepturi, obligații și facilități au, din postura de cetățeni europeni. Agenția Regională de Dezvoltare (ADR) Centru a transmis un comunicat de presă cu lămuriri pe acest subiect.
Vedeți mai jos comunicatul ADR Centru:
Datele oficiale furnizate de Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, arată că peste 2 milioane de cetăţeni români lucrează în afara granițelor României, cu precădere în statele membre ale Uniunii Europene: peste 913.000 de români în Spania, mai bine de 561.000 în Italia, în jur de 110.000 în Marea Britanie, 28.000 de români în Irlanda.
În plus, lunar sunt disponibile mii de locuri de muncă în Uniunea Europeană, atât prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă cât și de agenţiilor de plasare de forţă de muncă în străinătate. Dar câți dintre români sunt oare corect informați cu privire la drepturile de care beneficiază atunci când decid să muncească în alt stat al Uniunii? Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru, care funcționează în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, vă oferă o serie de informații practice cu privire la exercitarea acestor drepturi.
Din postura de cetățean european aflat în căutarea unui loc de muncă într-o altă țară UE, aveți dreptul de a fi tratat asemenea locuitorilor țării respective, în ceea ce privește accesul la piața muncii, mici excepții putând să apară doar în cazul unor posturi din sectorul public. Dar care sunt efectiv drepturile de care beneficiați?
Prestații sociale
În cazul în care sunteți șomer și căutați un loc de muncă în altă țară, puteți solicita oficiului de ocupare a forței de muncă