Deşi bugetul alocat în acest an îngrijirilor la domiciliu a fost dublu faţă de anul trecut, pacienţii din judeţ stau încă pe lista de aşteptare pentru a primi serviciile de care au nevoie.
Ministrul Sănătăţii promite, alături de alte grozăvii, finanţarea mai bună pentru serviciile medicale oferite la domiciliu, având în vedere cererea mare şi nevoia de a degreva spitalele de cheltuieli inutile ocazionate de internările continue nejustificate.
Deocamdată lucrurile nu stau deloc bine, în judeţ existând o listă de aşteptare cu 21 de pacienţi şi un total de 48 pacienţi „serviţi” de la începutul anului şi până acum. Probabil că aceştia vor şi rămâne până la finele lunii decembrie, pentru că fondurile s-au epuizat, iar solicitările de suplimnetare n-au primit încă un răspuns pozitiv.
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este în acest an în relaţie contractuală cu cinci furnizori de îngrijiri la domiciliu, faţă de patru anul trecut şi de doar doi nu cu mulţi ani în urmă, la începuturile finanţării acestui domeniu în judeţ. Doi dintre furnizori sunt în Slatina, unul în Caracal, unul în Vulpeni şi un altul în Bircii. Suma totală alocată a fost 167.790 lei, din care au mai rămas 2.028 lei. Banii au ajuns pentru 48 de pacienţi, oricum o creştere considerabilă, faţă de 25 pacienţi trataţi în cursul anului trecut.
Bani puţini din motiv de „istoric”
Deşi mai toate bolile care îi pun pe români la pat înregistrează creşteri de la an la an şi în judeţ, puţini dintre cei care ştiu de posibilitatea de a beneficia acasă de îngrijiri medicale au efectiv această şansă. Se alocă în continuare fonduri mici, chiar dacă în ultimii doi ani creşterile, faţă de anul precedent, au fost semnificative, pentru că Oltul nu are un istoric în acest domeniu.
Prin comparaţie, sunt judeţe finanţate şi de 10 ori mai bine, cu un număr mare