Nemulţumiţi de lipsa de reacţie a reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale, Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS) anunţă că se pregăteşte de noi acţiuni de protest.
Potrivit conducerii asociaţiei, „Ziua Internațională a Studentului (17 noiembrie) este marcată și în acest an de o subfinanțare puternică a educației. România alocă din nou un PIB mic educației și nu își asumă măsuri de natură să îmbunătățească semnificativ calitatea sistemului de educație. Reprezentanții studenților se pregătesc de noi proteste dacă Executivul nu găsește soluții pentru rezolvarea problemelor semnalate”.
Ca urmare a protestelor organizate de studenţii din întreaga ţară în data de 13 noiembrie, Guvernul a anunțat o creștere cu 10% a subvenției cămine – cantine, rezolvând parțial una din revendicările studenților. Guvernul a anunțat și creșterea salariilor profesorilor debutanți cu 10% și va plăti, de asemenea, în 2014, sumele datorate de universități profesorilor, ca urmare a pierderii în instanță a proceselor survenite în urma tăierilor salariale din 2010. Bugetul alocat educației crește cu 9,5%, însă rămâne ca procent din PIB la coada clasamentului european, cu doar 3,29% și mult sub solicitarea studenților, elevilor, sindicatelor, părinților și rectorilor, de 6% din PIB.
Solicitări fără răspuns
Studenţii mai spun că solicitarea legată de respectarea legii în cazul burselor sociale, care ar trebui să acopere cel puțin costurile de cazare și masă, nu a primit până în acest moment un răspuns. Mai mult, tinerii nu au primit nici un semnal legat de perspectivele pentru următorii ani în ceea ce privește finanțarea educației și procentul din PIB alocat, cu excepția angajamentului că acestea vor continua să crească.
Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), structură din care face parte şi A