Un sistem de ultimă generaţie, inventat de cercetătorii români, blochează, în timp real, patru obiective industriale strategice din ţară, cu aproape jumătate de minut înainte ca un seism de peste 7 grade pe Richter să fie resimţit la suprafaţă.
România dispune de unul dintre cele mai performante Sisteme de Avertizare în Timp Real din lume. Acesta a fost realizat de cercetătorii români de la Institutul Naţional de Fizica Pământului (INFP) în cooperare cu specialiştii de la Universitatea Karlsruhe din Germania şi implementat la Staţia Seismică de la Ploştina, din comuna Vrîncioaia.
Practic, cu 28 de secunde înainte ca un seism de peste 7 grade pe Richter să fie resimţit la suprafaţă, sistemul blochează, prin intermediul unor senzori, activitatea a patru instalaţii civile şi industriale strategice, care pot duce la adevărate catastrofe, în cazul unor explozii.
CUM FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL
Specialiştii au montat un accelerometru la Vrîncioaia şi alte şapte la Staţia Seismică de la Ploştina, legate în reţea, cu senzori de suprafaţă, dar şi cu un alt senzor montat la 50 de metri în pământ. În cazul unui cutremur de proporţii, dispozitivele transmit, în timp real, printr-un releu, toate informaţiile către INFP, de la Măgurele, dar şi către cele patru obiective de interes strategic. Acestea din urmă au, la rândul lor, un sistem de recepţie a informaţiilor, care le blochează activitatea.
„Tehnologia de ultimă generaţie a fost realizată de cercetătorii de la INFP, cu finanţări de la stat, dar şi cu fonduri europene. Sistemul de Avertizare în Timp Real, prin semnalele care se emit în cazul unor seisme de proporţii în zona Vrancea, blochează activitatea Centralei Nucleare de la Cernavodă, a Iradiatorului de la Măgurele, a Uzinei de Apă Grea de la Turnu Severin şi a Reactorului Nuclear de la Piteşti. Cu 28 de secunde până la 36 de secunde înainte ca und