Lansarea din aceasta saptamana a trei sateliti pentru studierea campului magnetic al Pamantului a readus in discutie deplasarea polilor magnetici ai Terrei, care si-a accelerat ritmul. Inversarea polilor magnetici ai Pamantului este un fenomen care nu s-a mai produs de 780.000 de ani.
Agentia Spatiala Europeana va trimite in spatiu trei sateliti in cadrul misiunii Swarm care va incerca sa explice unele lucruri ciudate si neelucidate inca, ale campului magnetic al Pamantului, informeaza AFP.
"Campul magnetic al Pamantului este un lucru foarte important. Acesta face posibila viata pe Pamant, prin furnizarea unui scut impotriva radiatiilor din spatiu", a declarat managerul proiectului Swarm din cadrul diviziei Astrium al ESA.
Fenomenul campului magnetic este unul complex. Astfel, polul magnetic isi poate schimba pozitia, insa campul ramane in general constant. Magnetismul Pamantului provine din lichidul de fier si nichel care se afla in nucleul Terrei, la o adancime de 3.000 de kiloemtri.
Distanta dintre polul magnetic al pamantului si cel geografic se mareste in fiecare an. Astfel, din 2001 distanta s-a marit cu 65 de kilometri pe an, comparativ cu doar 10 kilometri pe an, la inceputul anilor '90.
Inversarea polilor magnetici ai Pamantului este in intarziere
In plus, campul magnetic a slabit. De la mijlocul secolului al XIX-lea, el a pierdut din putere aproximativ 15%. De aceea, unii experti se intreaba daca aceasta nu reprezinta preludiul pentru un eveniment dramatic: inversarea polilor magnetici.
Inversarea acestora, potrivit semnaturilor magnetice gasite in sedimentele vechi, se produce aproximativ la fiecare 200.000-300.000 de ani. Se considera ca fenomenul se intampla atunci cand atomii de fier din lava aruncata de vulcani adopta o polaritate si o pastreaza si dupa ce roca se solidi