Reprezentanţii Roman SA au cerut edililor braşoveni peste 80 de milioane de lei, bani aferenţi taxelor şi impozitelor locale pe care societatea i-a achitat din 2004 şi până anul acesta, motivând că este parc industrial şi conform legii ar fi trebuit să beneficieze de scutire la impozit, scrie bzb.ro. În replică Direcţia Finanţelor spune că societatea are o datorie de 11 milioane de lei.
Viceprimarul Adrian Atomei a precizat că suma pe care o cer acum reprezentanţii Roman SA a rezultat în urma unei expertize făcută de o firmă specializată la solicitarea conducerii societăţii, însă Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) a comunicat Direcţiei Finanţelor Locale Braşov că aceste rapoarte nu au fost întocmite corect, iar valorile au fost eronate. „Conform acestui raport întocmit de expert la cererea Roman SA a rezultat că Primăria Braşov ar trebui să achite acestei societăţi 19,979 milioane de lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 61,341 de milioane de lei. În total, ni s-au solicitat peste 80 de milioane de lei, expertul considerând că Roman SA nu ar fi datorat astfel de obligaţii fiscale din 1.03.2004, de când s-a transformat în parc industrial”, a explicat Atomei, citat de bzb.ro.
Litigiul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Braşov. Reprezentanţii fiscului spun că legea este interpretabilă şi nu se aplică de drept.
Acesta este doar ultimul scandal în care este implicat omul de afaceri Ioan Neculaie. În 17 octombrie omul de afaceri a pierdut procesul în care era acuzat de tulburare de posesie şi este obligat să demoleze o parte din Hotelul Piatra Mare.
Ioan Neculaie mai are un process pe rol în care este acuzat că a preluat illegal uzina Roman. El a fost şi condamnat cu suspendare după ce un muncitor a murit într-un accident pe platform industrială.