O mie de studenţi au manifestat marţi, la Jalalabad, un oraş important din estul Afganistanului, împotriva menţinerii forţelor americane în ţară după retragerea NATO la sfârşitul lui 2014, subiect care urmează să facă obiectul unei dezbateri naţionale, la Kabul, începând de joi, relatează AFP.
Menţinerea unui contingent american după încheierea misiunii de luptă a NATO este prevăzută într-un tratat bilateral de securitate (BSA) pe care Kabulul şi aliatul său american îl negociază de mai multe luni.
Acest acord va fi examinat de Loya Jirga, o mare adunare tradiţională, care va reuni de joi până duminică, la Kabul, aproximativ 2.500 de reprezentanţi ai societăţii afgane.
Plecaţi din campusul Universităţii din Jalalabad, care numără 30.000 de studenţi, manifestanţii au blocat drumul principal, scandând "Moarte Statelor Unite!", a constatat un jurnalist al AFP.
Este vorba despre prima adunare publică de acest fel împotriva BSA, contestat până în prezent în special de către talibani, care, după înlăturarea lor de la putere, în 2001, luptă împotriva Guvernului de la Kabul şi forţelor NATO.
"Afganistanul nu trebuie să semneze acest acord", a declarat un student, Shafiullah. În opinia unui alt manifestant, Habib-Ul Rahman Arab, delegaţii la Loya Jirga "nu mai reprezintă poporul afgan" şi nu au nicio legitimitate pentru a se pronunţa pe marginea unor probleme atât de importante.
Dacă va fi aprobat, acordul va permite forţelor afgane să conteze pe un sprijin american după retragerea celor 75.000 de militari NATO, care generează temeri cu privire la o escaladare a violenţelor în ţară, controlată în parte de către rebeli.
În Irak, Statele Unite au dorit să menţină un contingent până la sfârşitul anului 2011, însă au fost nevoite să-şi retragă trupele, din cauza faptului că Bagdadul a refuzat să l