Guvernul, prin vocea premierului Victor Ponta, şi-a angajat, ieri, răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul privind legea descentralizării administrative. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a fost secondat de vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, cel care i-a ţinut locul lui Crin Antonescu.
Preşedintele PNL, al doilea om în stat, a lipsit nemotivat de la întâlnirea cu Guvernul. În timp ce premierul a refuzat să comenteze absenţa partenereului său de alianţă, Liviu Dragnea a fost mai direct: „N-am resimţit absenţa lui Antonescu”.
De la tribuna Parlamentului, premierul Victor Ponta şi-a exprimat încă o dată încrederea în acest proiect legislativ.
„Este vorba despre descentralizarea administrativă şi financiară, un pas extrem de important, în sfârşit concret şi pragmatic de modernizare a statului român. Prin acest proiect de lege reuşim să avansăm cu ceea ce înseamnă un serviciu public mai apropiat de cetăţean, care poate fi cenzurat de cetăţeni şi care se află în coordonarea directă a aleşilor locali, economisirea unor resurse locale, o activitate cu mai puţină birocraţie şi corupţie”, a prezentat Ponta avantajele legii.
2015, ANUL REORGANIZĂRII
Principalii beneficiari ai acestui proiect legislativ vor fi baronii locali, care vor adminsitra noile instituţii desprinse din subordinea ministerelor. Însă premierul a avut o altă interpretare.
„Statul român rămâne un stat naţional unitar, iar cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern”, a ţinut premierul să le ia partea aleşilor din teritoriu. „Există propaganda băsistă împotriva aleşilor locali. Sunt răi preşedinţii de consilii judeţene din Alba şi Arad ai PDL, primarul de Cluj este rău? Ca persoane, cred că nu sunt buni, dar nu poţi să gândeşti: aleşii mei locali sunt bun