Bugetul de stat pierde anual circa 4 miliarde de lei din cauza nivelului ridicat al evaziunii din sectorul băuturilor spirtoase. Fiscalizarea în această zonă a crescut foarte mult din anul 2008, dinaintea declanşării crizei economice, astfel că s-a ajuns ca în prezent să vorbim de o piaţă „la negru” în sector în proporţie alarmantă de 75%, susţin reprezentanţii celor mai mari companii din domeniu.
„Piaţa totală este de 175 de milioane de litri de alcool, din care numai 44 de milioane de litri sunt fiscalizaţi, iar restul e evaziune. Dacă înmulţim cu o medie de circa 30 de lei pe litru ne dă o cifră aproximativă asupra evaziunii din sector”, a declarat pentru cotidianul PUTEREA Florin Rădulescu, preşedintele asociaţiei Spirits România.
Acesta a menţionat că una din cele mai mari provocări o constituie capacitatea de investiţie şi dezvoltare a sectorului, care a fost drastic redusă şi se află „în pericol de anihilare”.
„Ne-am şi făcut un colectiv de lucru, împreună cu cei de la IGPR, ANAF, Direcţia Antifraudă şi Ministerul de Finanţe, pentru că trebuie să luptăm împotriva evaziunii fiscale”, a spus Rădulescu.
Exportul de palincă în Scoţia, deziderat oficial
La rândul său, Iulian Butnaru, consilierul ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, aminteşte că acciza la alcool a crescut foarte mult în acest an, motivând că acest lucru s-a întâmplat pentru că această acciză nu a crescut deloc între 2006-2013. „Aş vrea însă să putem exporta palincă în Scoţia, aşa cum noi importăm de la ei whisky”, a spus Butnaru.
Acciza la băuturile alcoolice a crescut de la 1 septembrie 2013 cu o treime, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool. Reprezentanţii patronatelor spun că este cea mai mare creştere de accize din istoria României după Revoluţie.
Conform raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul de băuturi spirtoase în Româ