Copiii care utilizează în mod frecvent dispozitive electronice cu touchscreen, precum tabletele sau smartphone-urile, pot dezvolta pe termen lung probleme la nivelul mâinilor şi degetelor, anunţă un nou studiu american, citat de Daily Mail.
Oamenii de ştiinţă avertizează că părinţii care îşi lasă copiii să se joace pe dispozitivele electronice cu touchscreen trebuie să fie conştienţi că o asemenea utilizare pe termen lung este dăunătoare pentru muşchii mâinilor, din pricina faptului că aceştia nu se mai dezvolta precum s-ar întampla in cazul scrisului de mână.
Ergoterapeutul Lindsay Marzoli de la Centrul de terapie şi învăţare din Maryland, Statele Unite, afirmă că noile tehnologii, pe lângă avantajele informaţionale pe care le oferă copiilor, le pot daună din punct de vedere al lipsei forţei musculare.
„Dacă ei folosesc zilnic tablete şi alte dispozitive tactile, muşchii lor rămân slabi. Ceea ce vedem în prezent sunt o mulţime de copii care pur si simplu nu şi-ai dezvoltat musculatura mâinilor”, spune Lindsay Marzoli.
Dată fiind noutatea tehnologiei cu touchscreen, experţii sunt rezervaţi cu privire la efectele pe termen lung care pot apărea la copiii care nu-şi dezvoltă capacitatea de a scrie de mână.
„Utilizarea aproape nelimitată, fără supravegherea părinţilor, înseamnă după mine că flirtezi cu un pericol major de dezvoltare”, precizează medicul pediatru Timothy Doran.
Academia americană de Pediatrie recomandă ca un copil să nu petreacă mai mult de două ore pe zi în faţa dispozitivelor video. De asemenea, părinţii care au copii sub doi ani sunt încurajaţi să protejeze copiii de orice dispozitiv electronic.
Oamenii de ştiinţă americani mai aduc în prim plan faptul că aproape trei sferturi dintre copiii de şcoală primară suferă de dureri de spate sau gât în ultimul an.
„Stilul de viaţă modern, alături de multă tehnolo