Peste 80% dintre elevii din Bucureşti cu vârste între 14 şi 16 ani au consumat alcool cel puţin o dată, 26,6% fumează, 8,9% au consumat canabis şi 1,8% au luat amfetamine, potrivit rezultatelor unui studiu făcut în cadrul unui program la care participă 19 oraşe din 14 state europene.
"Concluziile programului sunt că există consum de alcool şi ţigări la vârste foarte fragede la tinerii din Capitală. Spre exemplu, la capitolul consumului de băuturi fabricate în casă, rata de consum este cu mult mai mare decât media celorlalte oraşe participante", a declarat marţi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), Cosmina Simean, la conferinţa în care au fost prezentate rezultatelor chestionarelor aplicate în cadrul programului "Tineri în Europa", desfăşurat sub patronajul preşedintelui Islandei, care se implementează şi în România din 2007.
Potrivit rezultatelor studiului, peste 80 la sută dintre elevii din Capitală cu vârste între 14 şi 16 ani au consumat alcool, 8,9 la sută dintre ei au consumat canabis, 1,8 la sută au luat amfetamine şi 2,8 la sută au consumat substanţe inhalante.
Cosmina Simean a precizat că din rezultatele studiului rezultă că există legături foarte mari între consumul de substanţe interzise, tutun sau alcool şi "monitorizarea parentală", respectiv timpul pe care îl petrec părinţii cu copiii lor.
"Practic a fost distrus mitul timpului de calitate, rezultatele chestionarelor arătând că este importantă cantitatea de timp petrecută de părinţi cu copiii lor", a mai spus Cosmina Simean.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că, urmând exemplul controalelor la magazinele de etnobotanice, pot fi demarate şi alte acţiuni de verificare a zonelor din apropierea şcolilor, astfel încât să nu se ofere tinerilor ţigări sau alcool.
"Concluziile de azi sunt importante, pentru că treb