M-am întrebat dacă este normal ca de fiecare când greşeşti să ai un sentiment negativ care durează două-trei zile. Nu mi-a luat mult să-mi dau seama că răspunsul este un categoric nu. De fapt, nu ar trebui să simţi nimic. Orice om care conduce o echipă trebuie să aibă atitudinea potrivită faţă de greşeală, altfel, îşi construieşte singur drumul către mediocritate. Şi o spun cu atâta îndârjire pentru că mult timp nu am fost de această părere, iar acum mă uit în urmă şi mă simt de parcă am fost legat la ochi.
Desigur, nu-ţi propun nici să sărbătoreşti greşelile tale sau ale echipei (deşi nu ar fi o idee foarte rea) şi nici să permiţi greşeli repetate. Însă, este important să înţelegi că a greşi este ca şi cum ai trimite un e-mail sau ai bea apă. Nu merită să-ţi trezească niciun sentiment negativ. Un lider care nu are o atitudine potrivită faţă de greşeală de obicei se enervează, ridică tonul, pedepseşte sau mustrează. Care sunt efectele în aceste situaţii?
1. Oamenii învaţă să-şi ascundă mai bine greşelile. Orice om face greşeli;poate învăţa să le împărtăşească cu şeful sau să le bage sub preş. Cu cât şeful reacţionează mai agresiv când află despre o eroare, cu atât omul va încerca să se protejeze mai bine prin a le ascunde. În acelaşi timp, managerul, simţind că îi scapă unele lucruri, va avea tendinţa de a creşte gradul de control, devenind astfel un micro-manager ineficient.
2. Scade productivitatea. Deşi noi ne dorim efecte pozitive, pedepsitul greşelii aduce exact contrariul. Oamenii, fiind atenţi pe a nu mai greşi, nu se mai pot concentrape a-şi face bine treaba, le creşte nivelul de stres, iar acest lucru nu face decât să crească numărul erorilor care au loc. Nu există zicală mai bună care să exemplifice acest fenomen decât „de ce ţi-e frică nu scapi”.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro