Samsarii imobiliari din "Imperiul lui Mazăre" vor să pună pe butuci o carieră de care depinde fi nalizarea unor contracte strategice de zeci de milioane de euro. Prefectul face presiuni.
Comisia de Fond Funciar din localitatea Lumina, aflată în judeţul Constanţa, discută zilele acestea retrocedarea unor terenuri care, potrivit legii, nu se poate face pe vechiul amplasament, pentru că au regim special. Contactat de EVZ şi întrebat de ce se retrocedează cariera de piatră întinsă pe 20 de hectare, primarul localităţii Lumina, Dumitru Chiru, a explicat că aşa a hotărât instanţa, deşi nu este normal. "Somaco Construct SRL a cumpărat legal o parte din teren de la Primărie în 2003, iar o parte din teren l-a concesionat tot de la noi. Societatea are toate documentele cerute de lege, are licenţă de exploatare şi 500 de angajaţi. Nu este normal să faci o asemenea retrocedare, dar dacă prefectul Constanţei aşa a decis, printr-un ordin şi este o hotărâre judecătorească, nu ai ce să faci", a explicat edilul.
Povestea unei retrocedări controversate
Întrebat dacă au existat presiuni din partea prefectului pentru a fi puşi în posesie cei care revendică terenul, primarul a precizat că nu vrea să comenteze. Cert este că, la doi ani de la semnarea contractelor între Primărie şi Somaco, în 2005, doi moştenitori ai unui proprietar de teren din zonă, Elena Mitrofan şi Margareta Muscalu, încep demersurile la Comisia locală din Lumina şi la cea judeţeană de retrocedări şi de Fond Funciar pentru retrocedarea în natură, exact pe amplasamentele carierei şi gropii de gunoi comunale.
Două comisii de Fond Funciar au respins cererea
Deşi legea spune că nu se retrocedează astfel de amplasamente, pe motiv că sunt considerate terenuri speciale, iar atât Comisia locală cât şi cea judeţeană de Fond Funciar au respins, în 2006, cererea de retrocedare, pentru că nu existau to