Eseistul Lucian Boia în seducătorul volum "Mitul democraţiei", apărută la editura Humanitas, aminteşte de episodul căderii Bastiliei, unul din simbolurile luptei dintre o monarhia epuizată şi revoluţionarii înfierbântaţi ai Franţei, precizând că, la 14 iulie 1789, atunci când asediatorii au dat năvală în Bastilia au găsit-o aproape goală.
Boia mai notează că istoricii preferă să nu zăbovească asupra acestui subiect "în neputinţa de a zugrăvi un tablou dantesc al măruntaielor acestei fortăreţe devoratoare".
Bastilia useliştilor este "Regimul Băsescu", iar cum electoratul este încă într-o fază de "copilărie" e floare la ureche pentru cei trei bufoni Dottore, prim-liberalul ţării Crin şi Felix, să ameninţe cu "Regimul Băsescu". Un electorat implicat ar înţelege că această gogoriţă, acest bau-bau "Regimul Băsescu" este ca o Bastilia goală pentru că USL este la butoane de ceva vreme, iar pentru corectitudine adevărul trebuie restabilit: trăim în plin "Regim USL".
Bufonii ştiu care sunt slăbiciunile electoratului: obsesia ţapului ispăşitor şi voyarismul, iar Felix a lucrat ani de zile la spălarea pe creier a românilor. Piruetele politice pe care le fac ceilalţi doi bufoni, Dottore şi Crin, sunt doar sclipici şi butaforie menită să ascundă eşecul propriei guvernări.
Voyarismul electoratului vine dintr-o inhibiţie comportamentală, refuzul de a se implica, de a analiza raţional ceea ce i se oferă prefabricat, optând pentru luxul spectatorului care stă şi priveşte, declarându-se scârbit de toţi politicieni, deşi tot ceea ce clasa politică face şi decide afectează fiecare cetăţean în parte fie că se implică, comentează sau se securizează faţă de orice manifestare politică. Frustrarea, inhibiţia, fanteziile sunt amalgamate, topite în agresivitatea mediatică în care se refugiază privitorul-cetăţean. Acolo, în zona fierbinte a televiziunilor – fie că vorbim des