Desi ar parea o observatie destul de evidenta, un studiu efectuat la Universitatea din Iowa a constatat ca barbatii au in medie nasul cu zece la suta mai mare decat femeile.
Raspunsul se afla in diferenta marimii corpului si a consumului de energie dintre sexe. Pentru ca barbatii au o masa musculara mai crescuta decat femeile, exista si o crestere a cererii de oxigen pentru mentinerea optima a tesutului muscular.
Cu alte cuvinte, nasul s-a dezvoltat mai mult la barbati, pentru a permite un aport mai mare de oxigen, relateaza The Independent.
Nathan Holton, pofesor asistent la Universitatea din Iowa si autorul principal al studiului a declarat:
"Odata cu transformarea dimensiunilor corpului la barbati si femei in timpul cresterii, barbatii prezinta o crestere disproportionata in ceea ce priveste segmentul nazal. Acest lucru urmeaza acelasi tipar ca si variabilele energetice, cum ar fi consumul de oxigen, rata metabolismului bazal si necesarul zilnic de energie in timpul cresterii."
Varsta la care dimensiunile nasului incep sa difere intre barbati si femei, corespunde cu debutul pubertatii, momentul in care barbatii incep sa dezvolte o masa musculara mai mare decat a femeilor.
Holton, desi a studiat dimensiunile nasului la 38 de persoane de origine europeana cu varsta cuprinsa intre 3 si 25 de ani, el a observat ca rezultatele studiului sau sunt valabile si pentru populatii din culturi diferite.
In acest context, cercetatorii au ajuns la concluzia ca nu trebuie sa ne gandim la nas pur si simplu ca fiind un aspect ornamental al fetei, ci ca la o extensie a plamanilor nostri.
Desi ar parea o observatie destul de evidenta, un studiu efectuat la Universitatea din Iowa a constatat ca barbatii au in medie nasul cu zece la suta mai mare decat femeile.
Raspunsul se