Scolile revendicate de Biserica Ortodoxa Romana (BOR) isi vor pastra, dupa retrocedare, atat profilul actual, cat si cadrele didactice, iar elevii din aceste unitati pot apartine oricarei confesiuni crestine sau religii, a anuntat, marti, Patriarhia Romana, citata de Mediafax.
"Precizam ca imobilele revendicate au fost edificate de la inceput de catre Biserica Ortodoxa Romana cu destinatia scolara, pastrata si dupa confiscarea lor de catre regimul comunist in anul 1948", se arata in comunicatul Patriarhiei, precizandu-se ca este vorba despre cladirile care adapostesc unitati de invatamant ca Liceul de Muzica "Dinu Lipatti", Gradinita nr. 123, Grupul Scolar Industrial Mecanica Fina si Scoala Generala nr. 71 "Ioan Ducici".
Patriarhia da asigurari ca, dupa retrocedare, scolile respective "isi vor pastra atat profilul actual (muzica si arta, economic, cultura generala), cat si corpul profesoral, iar elevii pot apartine oricarei confesiuni crestine sau religii".
"Patriarhia Romana se va implica in cresterea calitatii actului educational al tinerei generatii si in sustinerea elevilor saraci, dar cu bune rezultate la invatatura, pentru binele societatii romanesti, asa cum au solicitat in ultimii ani numerosi parinti si profesori, care observa ca scolile private concureaza adesea scolile de stat", se mai arata in comunicat.
BOR mai sustine ca "se impune in mod imperios retrocedarea proprietatilor bisericesti confiscate de fostul regim comunist din Romania", "pentru intretinerea, consolidarea si restaurarea locasurilor de cult, in majoritate monumente istorice aflate in patrimoniul cultural-national si pentru sustinerea multiplelor activitati ale Bisericii in favoarea societatii romanesti".
"Imobilele retrocedate nu vor fi vandute strainilor, ci vor fi folosite pentru infiintarea unor institutii educationale, social-carit