Piaţa berii a scăzut în primele 8 luni cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, pe fondul creşterii accizei la începutul anului, iar reducerea consumului de bere are impact inclusiv asupra industriei ospitalităţii, a declarat Constantin Bratu, directorul general al asociaţiei Berarii României. El a precizat că toţi consumatorii şi turiştii împart berea şi camera de hotel cu statul, întrucât impozitele pentru bere ajung la 45%, iar la cazare urcă la 70% din preţul unei camere.
"Primele opt luni au făcut ca piaţa berii să ajungă la cel mai redus nivel din 2008, când s-a atins un vârf. Din păcate fiscalitatea sporită din acest an, respectiv creşterea cu 10% a accizei în euro, la care s-a adăugat evoluţia cursului de schimb valutar, astfel că pe total a fost o creştere de 16%, a dus la reducerea consumului cu 8%. Este foarte mult pentru un sector în care totul este integrat în această ţară, iar scăderea va afecta şi alte sectoare economice, în primul rând cea ospitalieră", a spus Bratu la Conferinţa Mediafax Talks about Brewing and Hospitality. El a arătat că lucrurile nu se vor îmbunătăţi, având în vedere noile măsuri fiscale, care vor intra în vigoare în 2014. "Suntem îngrijoraţi de presiunea fiscală. Nu poţi creşte la infinit taxele, nu este o soluţie. Autorităţile trebuie să se concentreze pe creşterea gradului de colectare, iar creşterea economică trebuie să vină din combaterea evaziunii fiscale, din analiza sectoarelor care creează valoare adăugată şi dintr-un dialog cu mediul de afaceri", a afirmat Bratu.
Impozite şi taxe care îngroapă afaceri
Producătorii de bere susţin că deşi considerată un aliment, această băutură este suprataxată. "Ţinând cont că este un aliment care face parte din coşul zilnic al românilor, considerăm că taxele sunt prea mari", a spus Constantin Bratu.
Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc Dr