Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Sebastian Burduja, consultant al Bancii Mondiale si absolvent al universitatilor Stanford si Harvard.
A absolvit Stanford-ul cu teza de onoare "Intre speranta si deziluzie: Coruptia in Romania Post-Comunista, 1990-2008". Este dublu masterand la Harvard Kennedy School of Government si Harvard Business School. Presedintele si unul dintre membrii fondatori ai Ligii Studentilor Romani in Strainatate, Sebastian Burduja este in prezent consultant la Banca Mondiala.
Am stat de vorba cu el despre parcursul sau academic si drumul pana la Banca Mondiala, cum se vede situatia Romaniei peste Ocean si imaginea romanilor in lume, dar si despre diferentele de mentalitate din tara noastra si Statele Unite.
Drumul spre America - Stanford si Harvard
"Am avut sansa sa vizitez SUA in anul 2000, cand Turnurile Gemene inca dominau orizontul din New York cu 110 etaje perfect simetrice, iar George W. Bush abia castigase poate cele mai contestate alegeri din istoria democratica a tarii. M-a impresionat profund societatea americana, parca mereu in fierbere, mereu dornica sa se auto-depaseasca, mereu increzatoare in ziua de maine. Este un sentiment de competitie permanenta, dura, dar dreapta. Totul se desfasoara intr-un cadru fairplay de care te poti bucura, in care domina dorinta de a fi cel mai bun, dar si respectul fata de ceilalti", marturiseste tanarul roman.
Atunci, spune el, a simtit ca in America poate face performanta la nivel individual si, totodata, ca poate invata enorm de la cei care au construit una dintre cele mai puternice democratii din lume.
"In copilarie, trecusem prin Revolutia din 1989 si framantarile anilor 1990, cu permanenta fascinatie a libertatii si democratiei autenti