Parlamentul European, reunit în plen la Strasbourg, a adoptat marți, bugetul UE pentru perioada 2014-2020, transmit AFP și EFE.
Bugetul a fost adoptat cu o largă majoritate de 537 de voturi, din cei 682 de europarlamentari prezenți. El prevede 908 miliarde de euro credite de plăți și 960 de miliarde de euro credite de angajament, respectiv 3,7% și 3,5% mai puțin decât a fost prevăzut pentru cadrul bugetar multianual 2007-2013. Verzii și stânga radicală au votat împotrivă.
Instituțiile europene s-au înțeles încă din iunie asupra acestui cadru bugetar, la capătul unor discuții începute în 2011, dar Parlamentul European și-a condiționat aprobarea finală de o serie de condiții, printre care vărsarea de către state a 11,2 miliarde de euro suplimentare pentru a închide socotelile pe anul 2013.
Noul cadru financiar multianual conține un efort în favoarea impulsionării pieței muncii și formării tinerilor, mai ales prin crearea unei ‘garanții pentru tineri’, dotată cu 6 miliarde de euro în primul an, a subliniat raportorul socialist Ivailo Kalfin, apreciind totodată că acesta nu este suficient pentru ca acest buget ‘să devină un instrument de creștere’. ‘Din păcate, nu am reușit să creăm un instrument de creștere pentru a face față economiilor’ impuse de austeritate, a subliniat conservatorul Jean-Luc Dehaene.
Dar el și-a exprimat mulțumirea față de faptul că legislativul comunitar a reușit să obțină mai multă flexibilitate din partea guvernelor în ce privește gestionarea fondurilor, dar și o clauză de revizuire în 2016 ‘pentru a nu lega mâinile viitorului Parlament’ format în urma alegerilor din mai 2014. Această flexibilitate sporită ‘ne va permite să gestionăm scăderea fără precedent sumelor, cu 40 de miliarde mai puțin’, a apreciat și comisarul european însărcinat cu bugetul Januz Lewandowski.
Pentru ‘verdele’ Daniel Cohn-Bendit, ‘sado-