O adevărată descentralizare ar fi însemnat mai multe atribuţii pentru primari. Noul proiect va determina consolidarea puterii şefilor de consilii judeţene.
Guvernul şi-a asumat, ieri, în Parlament, răspunderea pentru proiectul de lege privind descentralizarea.
Prin noua lege, preşedinţii consiliilor judeţene vor avea puteri mai mari. Aceştia preiau direcţiile agricole şi sanitare, avizele de mediu, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi facilitarea în turism, cluburile şi bazele sportive, bazele şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul.
Odată cu instituţiile respective, aceştia vor gestiona şi mai multe fonduri bugetare şi vor avea mult mai multe numiri în funcţii publice de oferit clientelei locale.
Din toată această afacere au ieşit în pierdere primarii. O adevărată descentralizare ar fi însemnat, de fapt, pentru aceştia mai multă putere.
Primarii, principalii perdanţi
Practic, ca urmare a proiectului guvernului, edilii vor fi la mâna preşedinţilor de CJ, pentru că sumele alocate pentru fiecare judeţ pentru finanţarea cheltuielilor publice transferate vor fi repartizate pe unităţi administrativ-teritoriale prin hotărârea consiliului judeţean. În loc ca administraţia să se apropie de cetăţean, aşa cum afirma premierul ieri, se va ajunge la o centralizare a puterii la nivelul judeţelor.
O nemulţumire a primarilor este legată de faptul că guvernul nu şi-a ţinut promisiunea de a le transfera administrarea porturilor. Pe lângă Radu Mazăre, supărat că portul Constanţa nu va reveni integral Primăriei, şi primarii din zona Dunării, unde se află porturile Bechet, Cetate şi Calafat, au anunţat că îşi vor pune demisiile pe masă.
Victoria PNL nu e definitivă
Nu doar primarii sunt nemulţumiţi. Potrivit unor surse parlamentare, unii dintre pesedişti s-ar bucura dacă proiectul ar fi ata