Ushanka, celebra căciula din blană, cu urechi, accesoriu al uniformei militare ruse a devenit istorie la începutul acestui an. Când armata rusă a anunţat că este gata să renunţe la „acccesoriul”, care în utimul timp şi-a câştigat rapid popularitatea pe podiumurile de modă.
Dincolo de „problemele” armatei ruse, şi dincolo de întrebuinţarea ei ca „fashion item”, această căciulă a făcut istorie, iar povestea ei este interesantă şi prea puţin cunoscută.
Numele de „Ushanka” este derivat de la cuvântul „ushi”, care înseamnă urechi în limba rusă. În 1918, Comisia de Dezvoltare a Uniformelor Armatei Roşii anunţa oficial deschiderea competiţiei care avea ca obiectiv principal designul celei mai bune uniforme militare. Participanţii la concurs s-au străduit să se inspire din „designul” străvechi rusesc. În cele din urmă votul l-a primit următorul „echipament”: o manta, o cămaşă, cizme din piele şi...Budenovka - un model special de căciulă, folosită până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cu urechi
În timpul Războiului de iarnă cu Finlanda, în 1939, mii de soldaţi au murit de frig, aşa că Armata Roşie a introdus o nouă uniformă şi a înlocuit Budenovka cu Ushanka - căciula rotundă, prelungită până pe ceafă, cu blană şi prevăzută cu urechi! Urechile puteau fi legate împreună în vârful capului sau lăsate în jos, ca să protejeze gâtul, urechile şi obrajii. Iniţial, celebrele căciuli au fost făcute din blană şi piele de oaie, în culori vii, iar în timp s-a trecut la culoarea gri. Pentru Armata Marină se fabricau negre. Din 1940, Ushanka devenea căciula oficială de iarnă a armatei şia poliţiei din Rusia. Iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a ajuns să fie produsă în cantităţi industriale. În Vest, căciula va constitui unul dintre simbolurile şi icon-urile media ale Uniunii Sovietice. Şi Hollywood-ul o va popu