Unul dintre proiectele importante pentru judeţul Olt care va fi supus aprobării în aceste zile, în şedinţa Comisiei Naţionale de Cultură din Parlament, vizează restaurarea bisericii Mănăstirii Brâncoveanu. Prin acest demers autorităţile judeţene speră să obţină fonduri pentru demararea lucrărilor la acest important lăcaş de cult.
Asta cu atât mai mult cu cât anul viitor se împlinesc 300 de ani de la moartea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Potrivit directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Olt, Gheorghe Iorga, lucrările vizează reparaţia acoperişului şi a zidurilor bisericii.
„Deja s-a elaborat o documentaţie privind restaurarea bisericii din cadrul mănăstirii care cuprinde lucrări de restaurare acoperiş şi tencuieli exterioare, proiect care se află la Comisia Naţională pentru avizare şi după aceea se va depune la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru obţinerea fondurilor”, a spus Iorga.
De asemenea, reprezentanţii Direcţiei de Cultură Olt au promisiuni din partea autorităţilor judeţene pentru rezolvarea problemei infrastructurii rutiere, mai precis a căii de acces spre mănăstire.
„Totodată, avem promisiuni de la Consiliul Judeţean Olt privind modernizarea drumului de acces care are o lungime de 700 de metri, lucrări care trebuie executate pentru a putea aniversa acestă sărbătoare”, a completat şeful culturii oltene.
Valoarea lucrărilor de restaurare se ridică la 500.000 de lei.
Şase secole de istorie
Unul dintre cele mai cunoscute lăcaşuri de cult lăsate posterităţii de marele domnitor, Mănăstirea Brâncoveni, are o vechime de peste şase sute de ani. Actuala biserică poartă hramul „Adormirii Maicii Domunului” şi a fost construită în locul celei vechi de Constantin Brâncoveanu, în anul 1699.
Supusă unor grele încercări, fiind în