Micii producători din Alba au fost instruiți, marți, la Consiliul Județean Alba, despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru ca produsele lor să poată fi etichetate ca „tradiționale” și ca să poată intra pe piața europeană. Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, împreună cu Direcția Generală de Industrie Alimentară, au dezbătut în cadrul unei ședințe subiectul aplicațiilor pentru schemele de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicația Geografică Protejată (IGP), Specialitate Tradițională Garantată (STG) și cum se aplică legislația europeană la aceste scheme de calitate. La eveniment au participat Directorul General al Direcției Generale de Industrie Alimentară, Viorel Morărescu, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, Călin Matieș, cercetători, reprezentanți ai organismelor de certificare, producători de produse tradiționale, asociații de producători și specialiști din cadrul direcțiilor județene pentru agricultură.
Primul subiect dezbătut în ședință, a fost legat de produsele tradiționale, care pot deveni aplicații pentru schemele de calitate DOP, IGP, STG, prin asocierea mai multor producăori, care fac același produs într-o arie geografică delimitată, prin agenții economici care sunt specializați pe un produs tradițional și care pot primi derogări în ceea ce privește asocierea și prin asociațiile de profil ce pot promova produse consacrate pe piața națională. Din acestă perspectivă, România are este cunoscută drept o țară cu un potențial foarte mare.
În ceea ce privește legislația europeană referitoare la schemele DOP, IGP și STG, aceasta poate fi aplicată prin contractarea unui organism de inspecție și certificare (OIC), constituirea unei asocieri în vederea promovării produsului respcetiv și prin întocmirea unui caiet de sarcini conform l