Germania nu doreşte să accepte pe teritoriul său arme chimice siriene în vederea distrugerii lor, în cadrul aplicării unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU privind eliminarea arsenalului chimic sirian înainte de 30 iunie 2014, a declarat ministrul german de Externe Guido Westerwelle, citat de cotidianul Die Zeit.
În schimb, Berlinul este dispus să acorde sprijin tehnic şi financiar acestui proces, a adăugat el.
“Vom furniza fonduri şi materiale, vom oferi logistica noastră pentru ca armele chimice să fie distruse. Aceasta este întreaga contribuţie pe care putem s-o oferim, dacă privim problema din punct de vedere geografic”, a indicat şeful diplomaţiei germane.
Prin refuzul de a distruge armele chimice siriene pe teritoriul său, Germania a preluat poziţia adoptată săptămâna trecută de Albania.
Premierul albanez, Edi Rama, a respins propunerea SUA de a autoriza distrugerea pe teritoriul Albaniei a arsenalului de arme chimice sirian, afirmând că ţara sa este prost echipată pentru a gestiona eliminarea a mii de tone de deşeuri toxice, potrivit Reuters şi AFP.
“Este imposibil pentru Albania să participe la o astfel de operaţiune, pentru că nu are capacităţile necesare”, a declarat oficialul albanez, într-un briefing de presă, citat de AFP. Afirmaţiile lui Rama, transmise în direct din piaţa mare din Tirana, au fost aclamate de mii de manifestanţi.
Anunţul făcut de această ţară membră a NATO şi aliată fidelă a SUA reprezintă un pas înapoi în cadrul planului ruso-american vizând distrugerea arsenalului sirian de gaz sarin, gaz muştar şi alţi agenţi toxici consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliminaţi în Siria, ţară aflată în război civil, scrie Reuters.
Sute de persoane au manifestat joi la Tirana şi în alte câteva oraşe din Albania pentru a protesta la adresa posibilităţii distrugerii arsenalului chimic sirian pe teritor