Universitatea de Arte din Târgu-Mureş organizează în perioada 19-22 noiembrie ediţia a XIV-a a Conferinţei Internaţionale de Ştiinţele Teatrului cu titlul “Utopia teatrului şi formele (re)construcţiei scenice”. La ediţia din acest an a conferinţei participă peste 30 de invitaţi din mai multe ţări ale Europei şi nu numai şi îşi propune să aducă în acelaşi spaţiu de discuţie, cadre didactice, cercetători, doctoranzi preocupaţi de resursele, valenţele şi perspectivele artei teatrului, îngemănate cu cele ale utopiei.
“Am optat pentru această temă în măsura în care considerăm că întreaga societate românească şi europeană se află într-o relaţie fie de apropiere fie de distanţare cu un concept născut în antichitate şi care a făcut carieră. Un concept la care ne raportăm cu sau fără bună ştiinţă, un concept care pretiunde a fi evaluat şi reevaluat continuu.În acest an avem onoarea de a avea invitaţi din Europa, din Ungaria, Franţa, Portugalia, Polonia şi din alte ţări, nume de referinţă în exegeza literară, istorică, teatrală a utopiei. Lucrările vor începe miercuri dimineaţa laHotelPlazaderulate pe durata a două zile. Totodată în cadrul conferinţei sunt incluse două evenimente importante, vizionarea unui spectacol care a făcut carieră, Carmina Burana semnat de Gigi Căciuleanu la Teatrul Naţional şi concertul de jazz susţinut de duo-ul Harry Tavitian şi Cserey Csaba de joi, 20 ianuarie, ora 19 pe scena Teatrului Studio al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş”, a precizat prof. univ. dr. Sorin Crişan, rectorul UAT.
De ce utopia ?
“Utopia din nefericire de-alungul timpului a avut numeroase momente în care a căzut într-un con de umbră. Utopia nu înseamnă ceva irealizabil sau ceva spre care ne lansăm în virtutea lezării individualităţii. Utopia nu ţine doar de o utopie de tip socialist, ea ţine de o perspectivă, de un orizont de aşteptare în care ne proiectă