Ministrul delegat pentru energie. Constantin Niţă, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că se fac eforturi pentru atragerea capitalului provat în domeniul energetic, domeniu care, din păcate, nu pare prea interesant pentru investitorii privaţi.
„Vom face interconectările Vulcăneşti – Isaccea şi Iaşi - Ungheni care ne vor ajuta să exportăm energie. Dar asta costă, iar capitalul privat din păcate nu intră pe acest domeniu foarte mult. Din păcate nu avem nicio cerere (din partea investitorilor privaţi – n. red), ca să putem accesa şi un astfel de mod de finanţare. Suntem în lucru şi cu gazoductul cu Bulgaria, iar din 2014 ne propunem să intram pe interconectare şi cu Serbia. Acelaşi lucru vrem să-l facem şi pe energie electrică, pentru că stăm prost şi cu Ungaria şi cu Bulgaria. La începutul anului 2014 vom discuta şi cu partea sârbă să mărim capacitatea de export”, a afirmat Niţă.
În ceea ce priveşte eficienţa energetică, ministrul a precizat că criticile anumitor persoane privind investiţiile ce vor fi făcute în industria minieră, respectiv extracţia cărbunelui, nu sunt fondate şi că autorităţile urmăresc crearea unui echilibru.
„Spre exemplu, din producţia de astăzi, de 8.700 MW, o producţie record pentru ţara noastră, doar 200 MW provin din energia regenerabilă, restul provenind din cărbune şi hidro. Avem probleme şi la cărbune. Trebuie să facem investiţii la CE Hunedoara pentru că nu poate să reziste în piaţă (fără modernizări – n. red.). Vom face investiţii la Mintia unde sperăm să se concretizeze contractul de modernizare. Mai avem de făcut şi la Hidroelectrica, unde sunt suficiente rezerve pentru a putea reduce preţul energiei electrice”, a afirmat Niţă, precizând că „de la 1 ianuarie, preţul energiei electrice va creşte cu 1 - 1,5 – 2%, nu 20% aşa cum se spunea acum vreo două săptămâni”.
„La gaze e mai complicat, trebuie să demarăm p