Pentru că vineri, 15 noiembrie, a început Postul Crăciunului, am dat o raită prin Piața Moldovei din Focșani pentru a lua ”pulsul” cumpărătorilor. Așa cum se obișnuiește în această perioadă, considerată una de purificare sufletească și fizică înaintea marii sărbători a Nașterii Domnului, credincioșii renunță la alimentele de ”dulce”, cum ar fi carnea, produsele lactate și ouăle, în favoarea produselor vegetariene. Până la Crăciun, meniul se transformă și, pentru cei care doresc să țină post, acesta are la bază legumele și fructele.
Mai toți precupeții cu care am vorbit ne-au spus că vânzările la legume și fructe nu au crescut în această perioadă, semn că lumea nu mai ține cont de postul impus de religie. ”Nu pot spune că a crescut vânzarea zilele astea, nu contează că este post. Tinerii nu prea țin cont de asta, iar cei mai în vârstă sunt bolnavi și trebuie să mănânce de toate. Cât privește prețul, acesta este reglat de cererea și oferta de pe piață, cu cât sunt mai multe oferte, cu atât prețul este mai mic”, ne-au spus doi vânzători din sectorul de cartofi. Printre cele mai consumate produse de către români în post, cartofii, aveau prețul de 1,7-1,8 lei kilogramul.
Și fasolea este la căutare în post. Fasolea boabe se găsește pe tarabele din Piață la prețul de 8 lei kilogramul. Și un kilogram de păstăi costă tot 8 lei kilogramul. ”A început să se vândă mai bine, însă tot este greu, pentru că oamenii nu au bani. Te mai și tocmești la preț, ca să vinzi. Este greu și pentru clienți și pentru noi, fiind singura sursă de venit. Eu am și copiii la facultate și din munca la piață ne întreținem”, ne-a spus și Mihai Costaș, care avea la vânzare produse românești specifice toamnei: fasole, ceapă, țelină și sfeclă roșie. Ceapa se vinde cu 1,5 lei kilogramul, ceapa roșie cu 3 lei/kg, sfecla roșie cu 3 lei/kg, iar țelina cu 3 lei/kg.
Varza o puteț