Acest mesaj le-a trimis viitorilor asistenți sociali, Bogdan Adrian Panait, Președintele Oficiului Român pentru Adopții din București. Prezent la Iași, cu ocazia workshop-ului – Adopția, o altă cale firească de a deveni părinte”, organizat de Universitatea ”Petre Andrei” din Iași, Bogdan Adrian Panait le-a vorbit studenților, cadrelor didactice, dar și specialiștilor în domeniu despre situația din sistemul asistenței sociale din România.
„Adopția nu este o măsură de protecție, e o măsură juridică care stabilește relația dintre cel care adoptă și adoptat. Adopția trebuie văzută altfel decât până acum, trebuie vazută ca o măsură pentru copii, o acțiune în favoare copilului. Acesta este cel aflat în dificultate”, a explicat președintele Oficiului Român pentru Adopții. Mai mult, acesta a prezentat și o statistică îngrijorătoare cu privire la situația copiilor abandonați din România, dar și în ceea ce privește resursa umană din sistem. ”În sistemul de adopție din România, la nivelul actual sunt aproximativ 63 000 de copii cu vârste cuprinse între 0-18 ani, 19.200 în asistență maternal și mai bine de 23 000 în centrele de plasament. În ceea ce privește numărul de asistenți sociali sunt 13000 în prezent și 33000 de angajați, din care, din păcate, doar 1000 sunt specialiști în domeniu. Motiv pentru care, în România, sunt foarte mulți asistați sociali, tocmai pentru că avem foarte puțin specialiști în domeniu”, a mai completat Bogan Adrian Panait.
Numărul mare de copii abandonați care se regăsesc în sistem a fost evidențiat și de către Florin Ion, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. ”Din păcate, județul Iași participă cu un număr serios de copii la statistica prezentată de domnul Bogdan Panait. În prezent avem 1200 de copii în asistență maternal și încă 1300 în plasare familial. Din păcate, Iașul a fost