Examinarea proiectului de lege care i-ar permite opozantei ucrainene încarcerate Iulia Timoşenko să plece la tratament în străinătate, aşa cum solicită Uniunea Europeană, a fost amânată pentru joi, a anunţat preşedintele Parlamentului ucrainean, Volodimir Rîbak, relatează AFP.
"Joi, vom începe cu examinarea unor legi în vederea integrării europene", a declarat Rîbak, enumerând în special proiectul de lege privind "îngrijiri în străinătate pentru deţinuţi".
Iulia Timoşenko se află în arest din 5 august 2011. Ea a fost condamnată, pe 11 octombrie 2011, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce, în calitatea de premier, a semnat acorduri cu Rusia în domeniul gazelor care ar fi fost dezavantajoase pentru Ucraina.
Fostul preşedinte al Poloniei, Aleksandr Kwasniewski, şi fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox, monitorizează evoluţiile în cazul Timoşenko. Pe 4 octombrie, cei doi emisari europeni au semnat şi prezentat preşedintelui ucrainean o cerere de graţiere a opozantei.
Eliberarea Iuliei Timoşenko este cerută de Uniunea Europeană, dar şi de Statele Unite. Senatul american a adoptat o rezoluţie în acest sens. Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, se află astăzi la Kiev. Oficialul, împreună cu emisarii Parlamentului European, Pat Cox şi Alexandr Kwasniewski, s-au întâlnit cu şefii fracţiunilor din parlamentul ucrainean, înainte de şedinţa Radei. În ajun, miniştrii europeni de Externe şi-au exprimat speranţa că Ucraina va reuşi să respecte angajamentele.
"Apelul nostru către Ucraina este să folosească ultimele ore pentru a veni cu o soluţie. Statul de drept este un domeniu crucial pentru podul care duce spre Europa", a subliniat ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle.
Ucraina speră să semneze acordul de asociere cu UE în noiembrie, cu ocazia summitului P