„Oficialii de la Bruxelles vad UE ca pe un echivalent al SUA sau al Chinei in crestere si vor sa fie o singura putere care sa acumuleze cat mai multa influenta. Si aceasta nu este filosofia mea. M-as simti mult mai in siguranta si mult mai fericit cu vecini prietenosi ca Germania, Italia sau Franta”, a declarat, intr-un interviu in exlusivitate pentru Cotidianul.ro, Luzi Stamm, vicepresedintele Partidului Popular Elvetian (SVP). Luzi Stamm
Sursa imagine: sendungen.sf.tv
Luzi Stamm se va afla in Romania la sfarsitul saptamanii, pentru a participa la dezbaterea „Supravietuirea Romaniei si integrarea europeana”, cu prilejul lansarii cartii „Romania. Alternative la corsetul UE”, de dr. Radu Golban. Evenimentul va avea loc vineri, 22 noiembrie, incepand cu ora 10.30, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare.
Liderul SVP, cel mai puternic partid politic din Elvetia, a explicat pentru cotidianul.ro ca democratia directa nu este posibila in UE, pentru ca regulile sunt dictate de la Bruxelles. Un element crucial in sistemul democratiei directe, spune Stamm, este ca simplul fapt ca populatia are un instrument care ii responsabilizeaza enorm pe politicieni: posibilitatea si dreptul de a contesta sau initia - direct si nemijlocit - orice lege.
Volumul „Romania. Alternative la corsetul UE” propune un scenariu de neimaginat pentru decidentii politici din Romania: o formula proprie de evolutie a tarii, in afara liniilor directoare trasate de UE. Cum priviti situatia Romaniei, din unghiul de abordare propus de dl Radu Golban in lucrarea sa?
Nu stiu daca am aprofundat suficient de bine cartea, dar pot spune ca imaginea Romaniei, privita din Elvetia, este aceea a unei tari cu probleme economice si care spera, dintr-un motiv intemeiat, ca statutul de stat membru UE o va ajuta – va ajuta populatia sa isi creasca standardul de viata. Pentru romani, aceasta