Alba Iulia este prima municipalitate din România care a primit rating de la Moody’s. „Nota“ obţinută de Ba1 plasează oraşul pe aceeaşi treaptă cu Budapesta, capitala Ungariei, şi va ajuta autorităţile locale să se finanţeze mai ieftin de pe bursă şi de la bănci pentru a-şi confinanţa investiţiile din fonduri europene. Primăria a pregătit deja proiecte noi de 100 mil. euro cu bani europeni pentru următorul exerciţiu bugetar al UE.
Alba Iulia, oraş cu 60.000 de locuitori, este mai cunoscută la nivel naţional graţie pieţei istorice în care acum aproape 100 de ani s-a dansat hora unirii. Însă acum, în 2013, Alba Iulia a intrat din nou în istorie reuşind să obţină rating de la o agenţie internaţională de evaluare financiară. Este prima municipalitate românească evaluată de o agenţie de rating.
Ieri, agenţia Moody’s Investors Service a publicat ratingul Ba1 cu perspectivă negativă pentru municipiul Alba Iulia, acelaşi rating ca acela pe care îl deţin Budapesta şi Zagreb (capitala Croaţiei). Moody’s a argumentat că ratingul acordat municipiului Alba Iulia ia în considerare managementul prudent al bugetului, reflectat de excedentele operaţionale solide, de performanţele financiare bune şi rezervele confortabile de cash.
Perspectiva negativă a ratingului oraşului Alba Iulia reflectă perspectiva similară a calificativului de ţară, din cauza dependenţei ridicate a municipalităţii de finanţare de la guvernul central. Primăria a fost ajutată de firma de consultanţă VMB Partners în obţinerea rating-ului.
Nota Ba1 plasează oraşul în categoria de investiţii speculative, cu o treaptă sub cea recomandată investiţiilor. Pentru ca Alba Iulia să primească „investment grade“ ar trebui să fie îmbunătăţit rating-ul de ţară şi oraşul să îşi scadă nivelul datoriilor. Cel mai bine cotată municipalitate de către Moody’s din Europa Centrală şi de E