Pentru milioane de american, întrebarea rămâne astăzi deschisă. Un sondaj efectuat anul acesta de agenția AP arată că peste 59 la sută dintre intervievați cred că a fost un complot.
Pe 22 noiembrie 2013 se împlinesc 50 de ani de la asasinarea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, John F. Kennedy. Moartea unuia din cei mai iubiţi preşedinţi americani rămâne şi acum învăluită de mister. O trecere în revistă de la corespondentul Europei Libere, Charles Recknagel, rezumată de Alexandru Eftode.
Cu 50 de ani în urmă, pe 22 noiembrie 1963, timpul s-a oprit. Războiul Rece era la apogeu iar președintele Statelor Unite, John F. Kennedy tocmai fusese împușcat la Dallas, Texas.
Mulți americani au izbucnit în plâns ascultând radioul. Unora le era teamă că a început un atac asupra țării.
Președintele în vârstă de 46 de ani a decedat în jumătate de oră. Dar un martor a văzut un lunetist și l-a descris poliției. Într-o altă oră și jumătate, suspectul, Lee Harvey Oswald a împușcat mortal un polițist care încercase să-l chestioneze, iar apoi a fost descoperit și arestat într-un cinematograf.
În vârstă de 24 de ani, Oswald era un fost pușcaș marin american care a fugit în Uniunea Sovietică în 1959 și s-a întors în Statele Unite în 1962. A spus poliției că este nevinovat, dar testele de laborator au confirmat că el a tras din arma folosită la asasinat.
Două zile mai târziu, s-a produs încă un șoc. Oswald însuși a fost asasinat, în timp ce poliția îl muta dintr-un loc în altul. Ucigașul era Jack Ruby de 52 de ani, un proprietar de club de noapte cu legături în lumea criminală.
Care erau motivele lui Oswald și a acționat oare de unul singur? Era un complot implicând Uniunea Sovietică ori crima organizată? De unde se luase Ruby? Nimeni nu putea ști cu siguranță pentru că urma s-a pierdut când a