Cu două zile înainte de întrunirea Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României, pe a cărui ordine de zi va fi retragerea decoraţiei oferite lui Laszlo Tokes de preşedintele Traian Băsescu pentru că în cursul verii a cerut protectoratul Ungariei pentru minoritatea maghiară din România, eurodeputatul şi-a găsit susţinere în Parlamentul de la Londra.
Printr-un comunicat dat publicităţii marţi, Tokes a anunţat că "Lordul Alton din Liverpool întreabă Guvernul Majestăţii Sale ce demersuri doreşte să întreprindă către Guvernul României, având în vedere faptul că domnul episcop László Tőkés este vizat să-i fie retras Ordinul „Steaua României"".
De asemenea, conform aceluiaşi comunicat de presă, se arată că Lordul Alton "a cerut părerea Guvernului Majestăţii sale cum apreciază propunerea ca statul maghiar să fie stat garant pentru minorităţile maghiare ce trăiesc dincolo de graniţele Ungariei şi cum se poate compara aceasta cu modele de autonomii consacrate deja, cum ar fi Tirolul de Sud".
Potrivit site-ului oficial al Camerei Lorzilor (camera superioară a Parlamentului britanic), într-adevăr Lordul Alton a făcut demersurile indicate de Tokes.
Cu toate acestea, este de notat că Guvernul României nu are, în mod legal, posibilitatea de a influenţa deciziile Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României.
Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României are un statut propriu şi este format din persoane decorate de-a lungul timpului cu această distincţie de către preşedinţii României. În cazul lui Tokes, Consiliul de Onoare s-a întrunit pentru a-i retrage decoraţia, după ce, la Băile Tulvanyos, în prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban, eurodeputatul a solicitat ca statul vecin să instituie un protectorat pentru "apărarea maghiarilor din România", invocând modelul Tirolului de Sud, unde pe teritoriul Italiei trăieşte o minoritate